Doživeti ESE prostovoljstvo med zaprtjem in odprtjem države

Emma Krasznahorkai prihaja iz Madžarske. Bila je prostovoljka Evropske solidarnostne enote na Slovenski filantropiji med septembrom 2020 in oktobrom 2021, delala je v Dnevnem centru za migrante v Ljubljani.

Misliš, da si lahko v teh 13 mesecih zares doživela Slovenijo?

Prvih 6 mesecev sem jo doživljala med tem, ko je bilo vse zaprto, po tem pa sem jo poskusila čim bolje raziskati in obiskati toliko krajev, kot sem lahko.

Si imela pred prihodom kakšna pričakovanja?

Morda sem mislila, da bo slovenščina malce lažji jezik in da bom lahko vložila več truda v to, da se je naučim (smeh).

Ko pogledaš nazaj, kakšna je bila tvoja ESE izkušnja?

Mešane občutke imam. Prva polovica je bila super, vse je bilo novo in res mi je bilo všeč, da sem se pogovarjala z ljudmi, ki so prihajali v Dnevni center – potem pa je to postala rutina. Dojela sem, da pogovarjanje z ljudmi osem ur na dan preveč zame … kar pa je dobra splošna ugotovitev za mojo prihodnost. Je pa bila moja izkušnja na Slovenski filantropiji čudovita in sodelavci so odlični!

Bi lahko izpostavila svoj najljubši spomin oz. stvar, ki se je zgodila med tvojim bivanjem tu?

Bilo je veliko malih, lepih trenutkov in zanimivih zgodb … všeč so mi bili torki v Dnevnem centru, ker je ta dan namenjen obisku žensk in otrok, imela sem tudi ogromno zanimivih pogovorov o Islamu in Koranu. Poleg tega je bilo super spoznati begunce in migrante iz Afrike, saj je fokus navadno na ljudeh, ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda – tako da mi je to res razširilo obzorja.

Kaj boš najbolj pogrešala glede Slovenije?

Naravo! Pred prihodom sem sploh nisem vedela, da jo imam tako rada, zelo jo bom pogrešala. Iti na sprehod in gledati Alpe, kamorkoli pogledaš, je lepo. Spokoj.

Mislim, da imajo ljudje v Sloveniji veliko močnejšo socialno mrežo in sistem socialnega varstva, kot ga imamo na Madžarskem. Tu se ti zgodi slaba stvar in te mreža oz. sistem ujame – ko se kaj takšnega zgodi na Madžarskem ima to učinek domin, šlo bo samo na slabše. Tudi to bom pogrešala glede Slovenije. Vem, da je sistem počasen in ima veliko nepotrebne birokracije, a vseeno obstaja.

This post was originally published on Slovenska filantropija.