SLOVESNI DAN PROSTOVOLJSTVA 2022: PREJEMNIKI NAZIVOV SLOVENSKE FILANTROPIJE

Na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 24. maja 2022, razglašamo prejemnike nazivov:

NAJ MENTOR IN NAJ MENTORICA PROSTOVOLJCEV

Naziv prejme Nejc Benčič za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v javnem zavodu Mladi zmaji. Je mentor mladim prostovoljcem, ki jih vodi pri pripravi in izvedbi aktivnosti, jim nudi podporo in odgovore na sprotna vprašanja. Tudi prostovoljci potrjujejo, da Nejc spodbuja kreativnost in deljenje idej, je potrpežljiv in razumevajoč, pusti odprte roke pri izvajanju delavnic, a hkrati nudi potrebno podporo

Naziv prejme Ivana Karolina Tofant za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Prostovoljce zna povezati in motivirati, z njimi se ukvarja tudi individualno, zato ne čudi, da jo opisujejo kot izjemno toplo, srčno in sočutno osebo, ki je predana tako prostovoljcem kot uporabnikom. Prostovoljcem daje občutek, da opravljajo pomembno delo, saj se jim večkrat zahvali, jim preda priznanja, voščila.

Obema iskrene čestitke! Več o nazivu in utemeljitve preberite na tej povezavi.

NAJ PROSTOVOLJEC IN NAJ PROSTOVOLJKA ZAPOSLEN/A V JAVNI UPRAVI

Naziv prejme Maša Gril, imenovana na predlog Osnovne šole Šenčur. Kot prostovoljka Dobrodelnega društva Petka za nasmeh pomaga starostnikom v Domu starejših občanov, s katerimi je navezala stik v začetku epidemije. Med epidemijo je veliko prostega časa namenila starostnikom, ki so ostali socialno izključeni, brez pomoči sorodnikov ali sosedov. Poleg tega skoraj vsak vikend pelje begunske otroke iz Azilnega doma Logatec na razne aktivnosti. Zbira denarna in materialna sredstva za socialno ogrožene starostnike in begunske otroke. Ogromno energije vlaga tudi v zagovorništvo otrok pri Varuhu človekovih pravic. Vodila je posebni program Za lepšo starost, v okviru katerega so starejšim v socialni stiski s pomočjo donacij nudili frizerske in pedikerske storitve, in koordinirala projekt Širimo nasmehe, ne okužbe.

Posebni priznanji sta prejeli Nataša Pavlovič, zaposlena na Centru za socialno delo Zasavje, za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju dela z mladimi in Irma Blazinšek, zaposlena na Občini Vojnik, za dolgoletno vsestransko prostovoljsko udejstvovanje v lokalni skupnosti.

Vsem prejemnikom iskrene čestitke! Več o nazivu in utemeljitve preberite na tej povezavi.

PROSTOVOLJSTVU PRIJAZNA OBČINA

(občine, ki aktivno spodbujajo prostovoljstvo)

Prostovoljci so močno vezivo naših lokalnih skupnosti. Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin naziv Prostovoljstvu prijazna občina prejelo 41 slovenskih občin.

Naziv je ponovno potrdilo 34 občin: Mestne občine Kranj, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Slovenj Gradec in Velenje ter občine Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Domžale, Gornja Radgona, Hrastnik, Hrpelje – Kozina, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Laško, Logatec, Markovci, Medvode, Miren – Kostanjevica, Mislinja, Postojna, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica, Sevnica, Sežana, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Trbovlje, Tržič, Velika Polana, Vodice in Žalec.

Letos je naziv prvič pridobilo 7 občin: Mestni občini Celje in Koper ter občine Dobrova – Polhov Gradec, Kanal ob Soči, Lovrenc na Pohorju, Prebold in Štore.

Posebna priznanja za večletno spodbujanje prostovoljstva, neomajno podporo delovanju prostovoljskih organizacij in izjemen posluh za pomen solidarnosti v skupnosti prejmeta Mestni občini Kranj in Velenje ter občine Črna na Koroškem, Kočevje, Medvode, Postojna in Žalec.

Iskrene čestitke vsem občinam prejemnicam! Več o nazivu in utemeljitve preberite na tej povezavi.

NAJBOLJŠA PROSTOVOLJSKA ZGODBA

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije letos drugič razpisala natečaj za priznanje Najboljša prostovoljska zgodba 2021.

Najboljša prostovoljska zgodba 2021 članek Skupaj bomo stopili tudi naslednjič novinarke revije Jana Marije Šelek. Članek, ki je izšel v aktualnem trenutku, zgolj nekaj dni po referendumu za vodo, zavzeto opisuje zakulisje kampanje, v katero javnost prej ni imela vpogleda. V pogovorih s prostovoljci – z njihovimi osebnimi razmisleki in subjektivnimi “terenskimi” doživetji – prikaže mozaik zgodb, ki so stkale trdno prostovoljsko mrežo, brez katere bi se Slovenija težko uprla razdiralni politiki. Marija Šelek s kakovostnim novinarskim delom beleži življenje, ki ga žarometi mnogokrat po krivici prezrejo.

Iskrene čestitke prejemnici! Več o nazivu in utemeljitev preberite na tej povezavi.

JUNAKI NAŠEGA ČASA

(šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom)

Naziv z namenom razvoja in promocije prostovoljstva med mladimi podeljujemo zavodom, ki poleg tega zagotavljajo strokovno mentorstvo in koordinacijo dela mladih prostovoljcev. Čeprav je bilo delovanje mladih prostovoljcev zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusnih okužb, tudi letos bolj omejeno, so se učenci, dijaki in njihovi mentorji angažirali in izpeljali številne prostovoljske aktivnosti in navdihujoče prostovoljske zgodbe. Letos smo naziv podelili 25 vzgojno-izobraževalnim zavodom.

Naziv za leto 2021 so prvič pridobili 4 vzgojno-izobraževalni zavodi: osnovne šole Franceta Bevka (Ljubljana), Janka Ribiča (Cezanjevci), Loka (Črnomelj) in Lovrenc na Pohorju.

21 vzgojno-izobraževalnih zavodov je naziv potrdilo: osnovne šole Grad, Janka Glazerja Ruše, Jožeta Hudalesa Jurovski dol, Komenda Moste, Kuzma, Lava (Celje), Livada (Ljubljana), Lucija, Olge Meglič, Orehek Kranj, Pohorskega bataljona Oplotnica, Preska, Rudolfa Maistra Šentilj, Simona Jenka Kranj, Sladki Vrh, Toneta Čufarja (Ljubljana), Zreče, podružnična osnovna šola Bilje, Dijaški dom Antona Martina Slomška, Gimnazija Celje – Center in Srednja zdravstvena šola Ljubljana.

Iskrene čestitke vsem! Več o nazivu in utemeljitve preberite na tej povezavi.

This post was originally published on Slovenska filantropija.