Filantropski razmislek: Vsakodnevna realnost beguncev iz Ukrajine

“Na Slovenski filantropiji smo aktivni pri pomoči ljudem iz Ukrajine od prvih prihodov dalje. Veseli smo bili, da se je v prvem mesecu o situaciji veliko govorilo in poročalo, sedaj pa opažamo, da se komaj kaj pojavlja v medijih. Mi delamo na terenu in vemo, da ljudem vsekakor ni lahko in da jim velikokrat ni nič lažje kot na začetku, zato se obseg našega dela samo povečuje. Naša obstoječa socialnovarstvena programa na področju migracij smo v zadnjih treh mesecih z neverjetno prostovoljsko pomočjo močno okrepili, nadgrajujemo jo pa tudi zaradi donacij podjetij.

Realnost v praksi zgleda nekako takole: večina ljudi, ki so prišli prvi, še vedno ni dobila izplačane denarne pomoči, kljub temu, da zakonodaja to predvideva. Nekateri še vedno čakajo na odločbe o potrditvi statusa in s tem pravice do dela. Zaradi tega z razdeljevanjem hrane ter osnovnih higienskih pripomočkov nikakor ne moremo prenehati. Naše donacijsko skladišče v Ljubljani je odprto vsak dan med 9. in 18. uro in povprečno nas dnevno obišče okoli 100 ljudi. Ker slonimo samo na donacijah, se bi radi javno zahvalili vsem dobrim ljudem ter podjetjem, ki skrbijo za pestrost ponujenega. Kljub vsemu se nam vedno bolj rado zgodi, da kljub vedno večjemu obisku nimamo nič za ponuditi in je naše skladišče prazno. Na samem začetku so pri nas ljudje lahko prevzeli tudi oblačila, odkar deluje center v BTC-ju pa so to prevzeli oni. Poleg manjših materialnih donacij pomagamo ljudem opremljati stanovanja s pohištvom, posodo ter drugimi kuhinjskimi pripomočki, zbiramo in delimo tudi kolesa. 

Ljudje iz Ukrajine se na našem dvorišču počutijo čedalje bolj domače, spijejo kavo, pokramljajo med seboj, seveda pa ves čas odgovarjamo na kup pravnih in drugih praktičnih vprašanj, pomagamo pri iskanju službe in rešujemo izredne stanovanjske probleme.

Naši srčni prostovoljci in prostovoljke že dva meseca izvajajo tečaje slovenskega jezika – v Ljubljani, Mariboru, Logatcu, Kamniku, Debelem rtiču, pa tudi prek spleta. Vsak teden moramo dodati kakšno novo skupino, sedaj organiziramo tečaje slovenščine za 36 skupin s skupno 470 udeleženci. Poleg tega naši še vedno aktivno pomagajo v nastanitvenem centru Logatec, Debelem rtiču ter v Azilnem domu v Ljubljani.

Kako dalje? Na Slovenski filantropiji se zavedamo, da se bodo nekateri v naslednjih tednih in mesecih podali na pot nazaj v domačo državo, a veliko jih bo ostalo tukaj. Želimo si, da bi jim lahko ponudili več individualne pozornosti, izvajanja več učnih pomoči ter drugih aktivnosti za hitro in celovito integracijo v slovensko okolje. Kako lahko to izvedemo? S tem, da povečamo prostovoljsko ekipo. To pa lahko dosežemo tako, da se informacije o naših potrebah po novih silah in donacijah z vašo pomočjo širijo še naprej.

Primož Jamšek, vodja terenskega odziva na Slovenski filantropiji

This post was originally published on Slovenska filantropija.