MOJE OSAMLJENO ŽIVLJENJE SE JE KORENITO SPREMENILO 

Vabljeni k branju zapisov gospoda in prostovoljke Slovenske filantropije, ki mu v okviru Prostovoljskega servisa nudi pomoč. 💙💙💙

 

Moje osamljeno življenje se je korenito spremenilo 

Ime mi je Armando in bom februarja prihodnje leto dopolnil  90 let. Rodil sem se v Čilu, kjer sem živel 46 let, potem pa  skoraj 42 let v nekdanji Jugoslaviji (v Beogradu), kamor me je pot pripeljala že kot študenta. V svoji državi sem delal kot učitelj v srednji šoli in pozneje na univerzi v Santiagu. V Beogradu sem se po končanem študiju zaposlil na čilski ambasadi. Že dve leti sem vdovec in imam  hčerko, ki je poročena in mati dveh najstniških otrok. Ker sem v Beogradu, po ženini smrti, ostal popolnoma sam, brez sorodnikov in prijateljev, se je hčerka, ki že več kot 15 let živi v Sloveniji (Ljubljana), odločila, da me pripelje sem. Najprej sem živel z njo in njeno družino, vendar je sčasoma njihovo stanovanje postalo premajhno za vse, zato sem se pred letom in pol preselil na svoje.

Za Slovensko filantropijo mi je povedala hčerka. Ona je tudi stopila v stik z njimi in se dogovorila za prvo srečanje s strokovnim delavcem. Junija 2021 se je zaposleni oglasil pri meni, da sva se spoznala in pogovorila o pomoči, ki sem jo potreboval. Obljubil mi je, da bo na moj dom poslal osebo, ki mi bo v pomoč, takoj ko jo bo našel. In po dveh mesecih je prišla k meni gospa Bojana.

V začetku septembra 2021 sva imela, v prisotnosti moje hčerke, prvo srečanje. Predstavil sem ji svoje telesne omejitve in svoje potrebe. Takoj sva se dogovorila, da me bo obiskovala enkrat ali dvakrat tedensko, kolikor ji bo čas dopuščal. Moja pričakovanja so bila zgolj v smislu druženja, klepeta in sprehodov v bližnji park oz. po okolici mojega stanovanja, če bodo le vremenske razmere to dopuščale.

Že ob prvem obisku sem opazil,  da je gospa Bojana zelo razgledana, lepega izgleda, z odličnim okusom za oblačenje, vesela, pozorna, inteligentna, skrbna za osebno higieno, prijazna, sodobna in dobro obveščena o dogajanju v domovini in svetu ter zelo nadarjena za govorjenje tujih jezikov. Spoznal sem, da ima dobro in ljubeznivo dušo ter visoko intelektualno raven.

Njena pomoč mi je omogočila, da se počutim srečnega in olajšanega, ker sem našel osebo izjemnih lastnosti, ki me je vedno pripravljena poslušati in je neskončno potrpežljiva. Pozorno posluša moje spomine o preteklosti, jaz pa se potrudim, da  ne ponavljam vedno istih epizod iz mojega preteklega življenja. Njena prijetna družba je zame zelo dragocena, zlata vredna. Dodati moram tudi, da je vedno točna in pripravljena na druženje z mano.

Moje osamljeno življenje se je korenito spremenilo, saj me gospa Bojana z vsemi svojimi že omenjenimi dobrimi lastnostmi, pozornostjo in skrbjo navdaja z optimizmom in večjo željo po življenju.

– Armando, uporabnik Prostovoljskega servisa Slovenske filantropije 

 

Najini skupni trenutki dajejo smisel njegovemu in mojemu življenju

Moje srečanje s prostovoljstvom sega daleč nazaj, saj sem že kot najstnica veliko prostega časa namenila varovanju sosedovih otrok. Večinoma so bili to še dojenčki in skrb za njih me je resnično osrečevala. Se pa še danes čudim, da so mi kot 12-letnici zaupali tako odgovorno delo. Očitno sem bila zaupanja vredna deklica, ki se je tudi resno zavedala svoje odgovornosti. Z mojim odraščanjem sem to vlogo sčasoma izgubila. V mojih zrelih letih jo je nadoknadila skrb za starostnike. Največ izkušenj sem dobila z rednim obiskovanjem svoje, žal že pokojne, tašče, ki je zadnjih 11 let svojega življenja preživela  v domu starejših. Njej se je malo pred njeno smrtjo pridružila tudi moja mama. In tako sta mi dve, meni najbližji osebi, odkrili moj »notranji potencial«, neko naravno potrebo po služenju starejšim. Zato odločitev, da se, po smrti svojega partnerja, kot prostovoljka prijavim za »družabnico« Armandu, sploh ni bila težka.

Armando me je že takoj ob prvem srečanju navdušil s svojim zdravim pogledom na svet, s prijetnim humorjem, optimizmom in preprostostjo. Skupaj preživete ure me bogatijo in osrečujejo. Za njim je zanimiva življenjska zgodba, polna dogodkov, ki se jih še vedno rad spominja. Počutim se počaščeno, da z menoj deli del sebe. Njegovo kramljanje v španščini mi prijetno odzvanja v ušesih še dolgo po tem, ko odidem od njega. V času najinega druženja  sem tudi sama malce napredovala pri razumevanju tega melodičnega jezika. To me res veseli, še bolj pa njega, ker sicer težko najde sogovornika s katerim lahko govori v njegovem materinem jeziku oz priučeni srbščini.

Najini skupni trenutki dajejo smisel njegovemu in mojemu življenju. Naj le tako ostane čim dlje….

– Bojana, prostovoljka Prostovoljskega servisa Slovenske filantropije 

 

💙💙💙 Ste se znašli v stiski in potrebujete pomoč?
Na nas se lahko obrnete preko tega spletnega obrazca.

💙💙💙 Želite nekomu v stiski ponuditi pomoč, polepšati življenje?
Vabimo vas v ekipo prostovoljcev_k Prostovoljskega servisa ki nudijo pomoč ljudem na domu v obliki družabništva in spremljanja, sprehodov, učne pomoči, varstva otrok in drugo. Prijavite se lahko preko spletnega obrazca.

💙💙💙 Za več informacij pokličite Matejo na 070 641 967.

This post was originally published on Slovenska filantropija.