Forum prostovoljstva 2022

Forum prostovoljstva letos organiziramo na temo Vključenost in raznolikost mladih prostovoljcev_k

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva Slovenska filantropija pripravlja Forum o prostovoljstvu, ki bo potekal v torek, 29. novembra 2022, od 8.30 do 15.00, v stekleni dvorani Grand Hotela Union (Miklošičeva cesta 1, Ljubljana).

Na forumu bomo dali besedo mladim prostovoljcem_kam, izkušenim mentorjem_icam in predstavnikom_icam organizacij, ki uspešno razvijajo prostovoljske programe za mlade pri nas in v tujini. Prisluhnili bomo predstavitvam zanimivih prostovoljskih projektov in se osredotočili na pomemben vidik prostovoljstva – to, da pripomore k večji vključenosti mladih v družbo in pomaga pri premagovanju stisk, povezanih z izolacijo in osamljenostjo, s katero se po epidemiji srečuje večje število mladih v Evropi. S pomočjo metode svetovne kavarne pa bomo skupaj razmišljali o smernicah za še uspešnejše vključevanje raznolikih mladih v prostovoljstvo in o korakih, ki jih lahko za čim boljše podporno okolje naredimo mladinske in prostovoljske organizacije ter odločevalci na lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Prijave zbiramo preko spletnega obrazca do torka, 22. 11. 2022. Vabljeni, da k udeležbi spodbudite predvsem svoje mlade prostovoljce_ke, ki bodo lahko na forumu s sodelovanjem na svetovni kavarni aktivno zastopali svoja stališča.

Vabimo vas, da letošnji mednarodni dan prostovoljstva praznujete z nami, v družbi priznanih strokovnjakov_inj, angažiranih prostovoljcev_k in izkušenih mentorjev_ic prostovoljstva.

Prijazno vabljeni!

 

Preliminarni program

8:30 – 9:00  – Registracija

9:00 – 9:20 – Pozdravni nagovori

Franci Zlatar, izvršni direktor Slovenske filantropije

Jure Trbič, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo

Lejla Šehić Relić, predsednica Evropskega prostovoljskega centra

9:20 – 10:30 – Vsebinski prispevki in primeri dobrih praks

Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije

Jelena Kamenko Mayer, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj : Rezultati raziskave Premagajmo osamljenost

Dora Klar, Parada ponosa – Vključevanje in podpiranje LGBTIQ+ mladih prostovoljcev_k

Snježana Blagojevic, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – Prostovoljstvo za opolnomočenje romske mladine

Mladi zmaji – Kriza kot priložnost za rast, Kriza kot priložnost za rast – oblikovanje varnega prostora v COVID času s pomočjo prostovoljcev in digitalne platforme Discord

Marina Uzelac&Kaja Kadunec, Slovenska filantropija – Mladi za mlade (mentorstvo mladim migrantom)

Stuart Garland, Volunteer Iraland – Primeri dobrih praks vključevanja mladih na Irskem

10:30 – 11:00 –  Odmor

11:00 – 12:30 – Delo po skupinah

Glas mladih – kaj mladi potrebujejo za aktiviranje in vključevanje v prostovoljske aktivnosti, metoda svetovne kavarne

ali

»Volunteering as an effective vehicle for citizen engagement and a true social transformation«, delavnica za vodje/mentorje prostovoljskih organizacij, Gabriella Civico, Evropski prostovoljski center  (aktivnost bo potekala v angleškem jeziku)

12:30 – 13:00 – Odmor

13:00 – 14:00 – Okrogla miza

Prostovoljstvo mladih, ustvarjanje priložnosti in možnosti za aktivacijo mladih,  okrogla miza z razpravo o ugotovitvah na Forumu

14:00 – 15:00 kosilo

 

  

 

Dogodek je del projekta Ustavimo osamljenost, pričnimo prostovoljiti, ki ga sofinancira Evropska komisija. Za vsebine v okviru dogodka so odgovorni izključno organizatorji. Dogodek ne odraža nujno stališč Evropske komisije.

This post was originally published on Slovenska filantropija.